Журнал «Екологія підприємства» № 6, 2019

Щоб замовити видання, зверніться у відділ передплати:
0 800 219 977
(067) 317-5886
(093) 904-1417

podpiska@mediapro.com.ua

NEWS

Моніторинг законодавства
IV Всеукраїнський ЕCOFORUM–2019. Крізь призму бізнесу та влади: mission possible?
Наприкінці квітня у Києві редакція журналу «ЕCOBUSINESS. Екологія підприємства» спільно з Professional Association of Ecologists of Ukraine (PAEU) провели ЕCOFORUM–2019, що є частиною зустрічей у найбільших містах України. У матеріалі — стисло про перебіг заходу і виступи експертів

Резолюція щодо Проекту наказу Мінприроди «Про затвердження Уніфікованої форми акта, що складається за результатом проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів»

Резолюція щодо реформування механізму використання податку, а також створення стимулюючих факторів для платників податку


ДОЗВІЛЬНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

Аналіз законодавства
Пробіли законодавства: які перешкоди слід подолати при оформленні дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря
Із появою нових технологій, надсучасної техніки та інноваційних практик цілком очевидно, що певні нормативні акти починають суперечити одне одному або не повною мірою відповідають реаліям сьогодення в частині термінів та їх визначень. Зокрема, таку ситуацію спостерігаємо із визначеннями щодо стаціонарних і пересувних (переносних) джерел забруднення атмосфери й строками оформлення дозволів на викиди. У статті — аналіз законодавства та пропозиції щодо змін, які матимуть позитивний вплив на забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання.


ЕКОПЕРСПЕКТИВИ

Законодавство
Про оптимізацію регулювання провадження окремих видів господарської діяльності: які способи пропонує законодавець
Надмірна кількість документів дозвільного характеру та дозвільних процедур у сфері господарської діяльності значно ускладнює умови ведення бізнесу, збільшує витрати суб’єктів господарювання на адміністративні питання. Про зміни, заплановані проектом Закону України № 10206 від 08 квітня 2019 року, — у статті.


MUST BE ДЛЯ ЕКОЛОГА. СПЕЦКУРС

Зразки документів
Як скласти інструкцію з експлуатації газоочисного устаткування на підприємстві: вимоги, роз’яснення та зразок
Автор ділиться досвідом, як правильно скласти інструкцію з експлуатації ГОУ в ситуації, коли суб’єкти господарювання повинні розробити і затвердити правила користування газоочисним устаткуванням, але законодавчі вимоги в Україні встановлені так і не були. У матеріалі надаємо роз’яснення та зразок.

ЕКОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ

Гаряча тема
Чи існує в Україні екорейдерство?
Протягом останніх кількох років у професійному колі екологів все частіше чуємо «небезпека від екорейдерства». Та чи справді все так серйозно? Чи існує екорейдерство в Україні? Цим питанням стурбований бізнес. Отож необхідно сформулювати п’ять основних понять, що можна позначити такими термінами, як «екологічний рекет», «екорейдерство», «екотероризм, «екотаж», «корупція», та проаналізувати екологічний рух в Україні.

ШПАРГАЛКА ДЛЯ ЕКОЛОГА

Еко-шпаргалка на липень

ЕКО-ЛІДЕРИ КСВ

Як успішно реалізувати проекти, які поліпшують життя людей. Проект «Екошкола» від «Фармак»
Які показники характеризують екобізнес в Україні? Безперечно, окрім бездоганного дотримання норм природоохоронного законодавства, це й впровадження нових екотехнологій, і, звичайно, ефективна система КСВ. Про успішний проект «Екошкола» — у статті.

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ’Ю

Енергоефективність
Проекти з енергоефективності — основа розвитку енергонезалежних та заможних громад
Інтерв’ю з Головою Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергієм Савчуком.
На енергоефективних рішеннях для енергонезалежності та покращення добробуту громад наголосив пан Савчук під час 5-го Форуму енергоефективного партнерства 12 квітня 2019 року в КВЦ «Парковий». Захід зібрав понад 700 учасників — урядовців, представників органів місцевого самоврядування, ОТГ, бізнесу, іноземних партнерів та громадськість. Тож за підсумками головної події року у сфері енергоефективності Голова агентства в ексклюзивному інтерв’ю для проекту «ECOBUSINESS» окреслив сучасні прогресивні фінансові інструменти для підвищення енергоефективності в громадах.

ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ

Технології та досягнення
Зберігаючи воду для життя: eco-friendly рішення «Запоріжсталі»
Із 2012 року металургійний комбінат «Запоріжсталь» інвестував в екологічну модернізацію підприємства понад 10,6 млрд грн. Абсолютно особливе місце в цій роботі посідає втілення рішень, покликаних вирішити питання раціонального використання водних ресурсів: скорочення забору свіжої води та зниження скиду у водні басейни. Серед успішно реалізованих підприємством заходів — реконструкція газоочисних споруд аглофабрики, що дало змогу не тільки зменшити кількість викидів пилу в атмосферу, а й поетапно знижувати скиди води від агломераційного виробництва. Докладніше — у статті.

ПРАКТИКУМ ЕКОЛОГА

Є проблема? — Маємо рішення
ТОП-10 запитань-відповідей
Серед запитань:

  • Чи допускається внесення у перелік вимог до складу та властивостей стічних вод місцевих Правил додаткового параметру (лужність)?
  • Яка ставка податку на викид метану в атмосферне повітря?
  • Чи потрібні дозволи на розміщення й утворення відходів, якщо підприємство розташоване в Луганській області?
  • Які коди і види відходів пакувальної тари?
  • Чи сплачують підприємства податок за двоокис вуглецю, якщо кількість його за рік у 2018 році менша ніж 500 тонн, а за І квартал 2019 року становить 100 тонн?
  • Підприємство оформляє дозвіл на спецводокористування, але свердловина, на яку маємо копію паспорта, належить іншому підприємству, яке вже не здійснює господарської діяльності. Чи може підприємство подавати пакет документів, включаючи копію паспорта на свердловину на виготовлення дозволу на спецводокористування?
  • В офісі встановлено газовий конвектор для опалення. Чи потрібен дозвіл на викиди?
  • У процесі трудової діяльності на підприємстві утворюються відходи, які мають вміст небезпечних речовин, а саме суміш нафтопродуктів (ганчір’я промаслене, пісок та тирса промаслені, мастила густі відпрацьовані, фільтри автотранспорту відпрацьовані, шлами мийки автотранспорту та інші). Підприємство не має технічної бази для захоронення, утилізації, знищення та оброблення цих відходів, тому треба передавати спеціалізованому підприємству, яке має ліцензію у сфері поводження з небезпечними відходами. Чи має право комбінат передавати відходи підприємству, яке отримало ліцензію на поводження з відходами «Відпрацьовані нафтопродукти, не придатні для використання за призначенням (у тому числі відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші)»? Чи в ліцензії контрагента повинно бути прописано «Відпрацьовані нафтопродукти, не придатні для використання за призначенням (у тому числі відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші, відходи ганчір’я, пісок, папір, деревина, ґрунт)»?
  • На підприємстві є зареєстрований відхід «деревина відпрацьована». Наша торговельна компанія наполягає на можливості організації продажу цього виду відходу працівникам підприємства. Чи можна це робити?
  • Як правильно провести ліквідацію джерел викидів (димової труби від котлів)?


ЕКОЛОГІЧНА СЕРТИФІКАЦІЯ

Агроекологія
Як екологізація може збільшити експортний потенціал України? Як виробникам підтвердити відповідність критеріям сталості, встановленим ЄС. Частина 2. (Закінчення. Початок у № 5, 2019, с. 61)
Головне у статті

  • Головні критерії сталості для виробників
  • Основні вимоги для проходження сертифікації ISCC
  • Як задокументувати виконання екологічних вимог
  • Дотримання соціальних критеріїв, що вимагаються при сертифікації ISCC