Журнал «Екологія підприємства» № 9, 2018

Щоб замовити видання, зверніться у відділ передплати:
0 800 219 977
(067) 317-5886
(093) 904-1417

podpiska@mediapro.com.ua

NEWS

Екологічне законодавство

Екологічна звітність
Увага! Змінилася форма № 2-ТП (повітря) (річна)
Наказом Державної служби статистики України від 06 липня 2018 року № 124 (далі – Наказ № 124) затверджено форму державного статистичного спостереження з питань охорони навколишнього природного середовища № 2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про викиди забруднюючих речовин і парникових газів у атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів», яка вводиться в дію, починаючи зі звіту за 2018 рік. Що змінилося? На перший погляд — нічого… Але все ж таки 3 зміни відмічаємо

ЕКОперспективи
Органічне виробництво VS традиційне виробництво: ЗУ «Про органічне виробництво» вже підписаний Президентом
На сьогодні нормативне регулювання сфери органічного виробництва та продукції не забезпечує належного функціонування даного ринку, що, у свою чергу, створює сприятливе середовище для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції та дозволяє уникати відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.
Що нового обіцяє нам ринок  органічного виробництва та органічної продукції, читайте у статті

ЕКОБІЗНЕС

ОВД: як детальні критерії стають інструментом для об’єктивної оцінки планованої діяльності та прозорості прийняття рішень
Головне у публікації:
-  Які критерії і показники можуть бути встановлені національними стандартами і на підставі чого?
-  Хто може виступити замовником розроблення таких стандартів?
-  Скільки часу потрібно на їх розроблення та супровід до прийняття?
-  Чи залучаються до розроблення стандарту представники зацікавлених сторін – не члени ТК, та в який спосіб?

ПРАКТИКУМ ЕКОЛОГА

Управління відходами
Паспортизація відходів: дві сторони медалі
Про законодавче регулювання державного обліку та паспортизації відходів в Україні, для кого є обов’язковим застосування стандартів, кодексів усталеної практики, якими мають бути дії підприємства при складанні паспорта відходів – відповіді у статті

Академія еколога
Урок 13. Розраховуємо разом індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (ІТНВПВ)

Актуальне роз’яснення
Про сумісництво для еколога

ЗЕЛЕНІ ФІНАНСИ

Екомодернізація бізнесу: 10 акцентів на «зелені» фінанси від «Укргазбанку»
У 2018 році від клієнтів проекту «Екологія підприємства» надійшло безліч запитань, серед яких: де взяти кошти на «зелену» модернізацію, який механізм надання кредитів для бізнесу, та які вимоги для його отримання. На ці та багато інших запитань ми отримали відповіді у голови правління першого екобанку «Укргазбанку» Кирила Шевченка

АКТУАЛЬНІ РОЗ’ЯСНЕННЯ

Є проблема? — Є рішення
ТОП-10 запитань-відповідей

  • На території утворюються відходи виробництва ливарних виробів зі сталі та чавуну — близько 5 тисяч тонн землі (піску) на рік. Чи можлива передача цього відходу на використання, а не на поховання на полігоні промислових відходів, і які документи для цього потрібні?
  • На підприємстві є склад зберігання відходів, який містить обладнання. Об’єкт зазначений на карті-схемі місць тимчасового зберігання відходів (додаток до інструкції щодо поводження з відходами виробництва). Чи необхідно його реєструвати в реєстрі зберігання відходів як об’єкт зберігання?
  • Чи може підприємство продавати населенню як відхід пластмасову тару з-під сировини (каністри)? Які документи необхідні при передачі вторинних матеріальних ресурсів (ВМР) іншій особі? Чи можна передавати їх безкоштовно?
  • Чи потрібна ліцензія для гуртової торгівлі відходами, а саме — відходами поліетилену при виробництві виробів?
  • Яким чином можлива організація мийки автотранспортних засобів на виробничих підприємствах? Чи можлива мийка транспорту (без використання миючих засобів) на асфальтованому майданчику біля гаражів з урахуванням того, що надалі вода зливається в зливовий колектор, і які НПА регулюють даний процес?
  • Якими правовими актами слід керуватися підприємствам електроенергетики при здійсненні вирубки деревно-чагарникової рослинності в межах просік, що проходять по землях енергетики, з метою підтримки їх ширини в розмірах, передбачених проектами будівництва електричних мереж, а також самих просік у стані, вільному від об’єктів рослинного світу? Які платежі слід нараховувати?
  • Як правильно обчислити податок за видобуток води з підземного джерела? Чи враховуються при розрахунку податкової бази технологічні втрати та витрати води при водопідготовці, а також втрати води і невраховані витрати в системі водопостачання міста? Яку ставку податку правильно застосовувати для даних об’єктів води?
  • Чи можна вивозити кубові залишки своїм транспортом на полігон ТПВ?
  • На підставі яких нормативно-правових документів складається Інструкція щодо умов і правил збирання, тимчасового розміщення промислових та побутових відходів на підприємстві?
  • Який нормативний документ прийшов на зміну Державним санітарним правилам і нормам (ДСанПіН) 2.2.7.029-99 «Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення їх класу небезпеки для здоров’я населення»?
  •  Наше підприємство придбало побутовий твердопаливний котел. Плануємо опалювати ним офісне приміщення. Чи потрібно оформляти дозвіл на викиди?

ЕКОTRANSFORMATION — 2018

Вивчаємо досвід польських колег

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ’Ю

Еколідери
Як побудувати успішну екологічну компанію «з нуля». Інтерв’ю з генеральним директором ТОВ «Центр екології і розвитку нових технологій» Владиславом Антиповим

ПРАКТИКУМ ЕКОЛОГА

Екологічний аудит
Як укласти договір про проведення екологічного аудиту, оформити наказ по підприємству, визначити відповідальних осіб: алгоритм

Еколайфхак
Поводження з відпрацьованими люмінесцентними лампами

Екоалгоритм
Укладаємо договори на продаж відходів, що утворилися в процесі діяльності підприємства (металобрухту, склобою, макулатури, іншого)
Стаття роз’яснить: які заходи зобов’язані здійснювати суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, на що звернути увагу при укладанні договору на продаж відходів

ЖИТТЯ В СТИЛІ ЕКО

Екологічні заходи